Даваме думата на две момичета, които най-добре могат да разкажат за тях...

Мис Чаплин е романтична и щура. И кокетна като всяка жена. Ухае на любов и излъчва позитивно отношение. Има къдрава коса, обича да си слага червено червило, харесва ретро стила и не излиза без своите специфични и уникални брошки. 

 

Те пък са дело на две момичета с професии, далеч от приложните изкуства, но решили да сбъднат своя отдавнашна мечта и да приемат изкуството трайно в живота си. 

 

Какво е да правиш ръчно брошки, колко вкусни могат да бъдат те, къде се крие вдъхновението и коя все пак е Мис Чаплин – даваме думата на Роси и Поли.

 

Момичета, представете се. Какво ви накара да оставите настрани досегашните си професионални поприща и хванахте иглата и конеца, за да правите брошки?

 

Поли: Все още работя, но след работа и в свободното ми време се забавляваме с Роси, правейки нещо креативно. Искрено се надявам някой ден да се занимавам с творчество и това да се превърне в начин на живот. Да не забравяме, че трябва повече да играем и да се смеем.

 

Роси: Реших да променя ситуацията и да се захвана с нещо ново, което ми носи удоволствие и забавление. С Поли започнахме това интересно начинание, за което винаги сме мечтали. Това е годината на Водната змия, която е година на мъдростта и на новите умения. За нас е много важно, че можем да учим нови неща, докато създаваме брошки.

 

Няма ли достатъчно голям избор на пазара и в момента? Какво смятате, че прави вашите брошки различни от останалите?

 

Поли: Има голям избор, но ние не се сравняваме и състезаваме, ние просто сме. Всичко стана на шега, през цялото време се забавляваме и когато не ни се прави нищо, просто не го правим.

 

Роси: Брошките са безкрайно много, но хората, които ще дойдат да си ги купят, са специални, защото те избират какво да си купят и да носят. Мис Чаплин е уникална сама по себе си, тя е романтична и щура, а това, което създаваме, е с много любов и позитивно отношение.

 

Правите прекрасни къпкейкове, предлагате сочни парчета диня, които не се ядат, шармантни цветя и придавате на любовта особено романтичен ореол. И всичко това претворено в брошки. Откъде черпите вдъхновение за новите модели?

 

Поли: Черпим вдъхновение от всичко. Понякога просто разходка сред природата може да ме вдъхнови, но за целта е нужно отворено съзнание и сърце. Цветовете, природата, музиката, хората, модата, морето, усмивките…  Вдъхновява ни идеята да вдъхновяваме някого. Решихме да правим  парти-изложби и така с прекрасни танци и музика да споделим радостта и любовта с хората, а брошките са само инструмент за това.

 

Роси: Много обичаме сладкиши и всякакви вкуснотии и решихме да направим такива брошки спонтанно, а знаем, че и много хора ги харесват, защото са сладки и в прекрасни ярки цветове. Аз черпя вдъхновение от цъфналите дръвчета, новите запознанства, любовта и усмивките на хората. Морето и романтиката също допринасят за някои от моделите – аз обичам да използвам много сърца и морски цветове в моделите си.

 

Единодушно ли решавате кой модел брошка как да изглежда или едната прави едни, а другата други?

 

Поли: И двете – понякога всеки прави негов модел, според настроението, но често правим моделите заедно, като се допълваме.

 

Роси: Решаваме заедно за материалите, които искаме да купим, и различните идеи, които можем да изработим с тях. Според мен най-хубавите брошки се получиха, когато едната направи едната част, а другата я допълни с нейн елемент.

 

От къде дойде името на вашия бранд - "Мис Чаплин"?

 

Поли: Идеята беше стара, още преди 2 години. Името идва от Чарли Чаплин, което е ретро, а с едно "Мис" стана и кокетно.

 

Роси: Името дойде от Поли, тя е скромна и не иска да си признае. Обичаме стари филми и това беше подходящо име за нашите неща, а логото - там е дълга романтична история с къдрава коса и червено червило...

 

Поли: И едно бомбе!

 

Какво не може да бъде претворено в брошка?

 

Поли: Няма нещо, което да не може да се претвори в брошка. Каквото създаваме, е израз на нашето Аз. Можем да изразим и шегата, и радостта. Вярваме, че всеки избира това, от което е привлечен, като огледало на неговото усещане.

 

Роси: Зависи колко вино сме изпили и дали можем да вденем иглата (смее се). Иначе всичко може да се претвори, ако имаш желание и идея какво ново може да се роди.

 

Кое е най-хубавото време на деня за правене на брошки?

 

Поли: Правили сме брошки по всяко време на денонощието, понякога дори след парти. Обикновено на чаша вино най-добре се получават! Най-хубавото време е всъщност свободното време.

 

Роси: За мен сутрин е най-креативното време, когато съм свежа и заредена с нова енергия. Но има и вечери, в които сме стояли до 1-2 часа да творим и ни е било много забавно и интересно.

 

Споделете някакъв интересен или сантиментален за вас момент, откакто се впуснахте в новото си занимание.

 

Поли: Ооо, сантиментални моменти - безкрайно много.. Първият плат, който купихме и беше шотландското каре, първите винтидж брошки, първата ни изложба в София, дантелите и перлите, които избрахме с много желание, първите приятели на "Мис Чаплин"…

 

Роси: Най-сантиментални са ми първите коментари и поръчки на нашата страница, както и първите ми срещи с нови непознати хора. На първата ни изложба бях много въодушевена и се радвам, че толкова много приятели дойдоха да ни подкрепят и да полеем старта на новото ни начинание заедно. Няма да забравя техните усмивки, както и заинтригуваните погледи на непознатите хора, които бяха там.

 

Успешно ли се котират ръчно правените бижута и аксесоари на пазара? Достатъчно голямо ли е търсенето и какво може да се направи, за да се научи клиентът да предпочита “handmade” пред „made in china” и масовите производства?

 

Поли: Не се продават лесно, изисква се много постоянство, разнообразие, новаторство и много енергия. Всеки купува според идеалите си. Някои хора предпочитат личното отношение на handmade нещата, а не масовото и комерсиалното. Те разбират, че в една брошка не е вложен само материал, а и голяма доза време, любов, енергия, вдъхновение и персоналността на твореца.

 

Роси: За съжаление, творчеството не се цени много тук, а се търси ниската цена и количеството, което го има навсякъде, разбира се. Въпреки това, много хора започват да предпочитат handmade бижута и брошки, защото могат да се докоснат до твореца по този начин и да подарят или закупят нещо уникално и индивидуално. Повечето ни модели са по 1 бройка, което според нас е ценното, защото е важно да създадем нещо красиво за точно определен човек, който ще го открие за себе си.

 

Да очакваме ли и други аксесоари от "Мис Чаплин" – какви и кога?

 

Поли: Да, имаме гердани, а също и папийонки за мъжете. Скоро ще имаме и аксесоари за коса. Обмисляме да направим и дизайнерски дрехи, а също и други изненади.

 

Роси: О, да! Имаме много идеи и ще направим много нови неща. Очаквайте скоро десерта!

 

Ако след всичко това се чудите как ли изглеждат брошките на "Мис Чаплин" ("Miss Chaplin"), разгледайте галерията по-долу или потърсете страницата им във Фейсбук.