„Някой се опитва да превърне държавата в разграден двор”, заяви за „Събуди се” омбудсманът

„Някой се опитва да превърне държавата в разграден двор”. Това заяви специално за „Събуди се” омбудсманът Константин Пенчев. Той апелира през ефира на Нова телевизия към всички граждани и институции, да не позволяват държавата да бъде съборена.


„Крайно време е да се въведе много строг контрол. Защото така всеки може да бъде подслушван без да знае и второ - непрестанно в последните години някой ни замеря с някакви флашки и аудиозаписи, които може би са истински, може би не”, заяви Пенчев.

 

Припомняме, че в петък бе разпространена нова порция скандални записи, за които се твърди, че са правени незаконно от службите към МВР. Сайтът "Афера БГ" твърди, че в изпратените от анонимен източник файлове, се чува разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София - Николай Кокинов. Автентичността на записите все още не е потвърдена.


Константин Пенчев изрази надежда „този разговор да не е истински, но дали записа е истински или не, има органи, които да го проверят”.


„Не мога да приема твърденията на някои хора, политици, че едва ли не нерегламентирани и безконтролни подслушвания не било проблем, не било в дневния ред на народа и имало много по-важни неща”, каза възмутено обмудсманът.


Той обясни, че нерегламентираното подслушване е престъпление, но „и безконтролното подслушване е нарушение на основните човешки права”, тъй като всеки има право на свобода.


Омбудсманът обяви, че в бъдещия парламент ще изисква да има строга регламентация относно подслушванията.


Целия разговор гледайте във видеото.