БСП трябва да имат оправдание защо взимат „Атака” за официален партньор

„Аз съм раздвоен 50:50. 50% - да има правителство с премиер Пламен Орешарски. Ако това правителство стане, според мен ще има добри министри, защото БСП знае, че те поемат огромен риск, подкрепени от ДПС и със сигурност от „Атака”, официално или неофициално. Доколкото разбирам, 120 гласа имат „Атака” с ГЕРБ и 120 гласа имат ДПС с БСП. Така че БСП трябва да имат оправдание защо взимат „Атака” за официален или неофициален партньор. Ако това правителство стане, очаквам да има силни министри, да поканят хора от гражданските квоти”.


Това заяви икономистът Владимир Каролев в студиото на „Здравей, България”. Той даде прогнозата си за сформирането на следващото правителство и заяви, че не е доволен от резултатите на изборите, понеже е очаквал по-силно представителство в дясно-център.


„Има всички предпоставки да се състави правителство, но въпросът е какво ще бъде правителството. Очевидно ГЕРБ е в пълна изолация, тъй като нито „Атака”, нито БСП, нито ДПС има как да се коалират с тях”, коментира от своя страна журналистът Емил Спахийски.  


По думите му Станишев едва ли би променил категоричното си решение да не се коалира с партията на Борисов. „По всички фронтове има настъпление срещу ГЕРБ. Отвсякъде е свита тази партия, така че по-скоро да остане в изолация”, коментира Спахийски. Той прогнозира, че ще се търси опора извън парламента, включително от такива партии, които се очакваше да влязат, а не влязоха.


Тихомир Безлов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, прогнозира съставянето на програмно правителство.


„Ще има правителство. То вероятно ще се нарича програмно и вероятно ще бъде подкрепено от „Атака” и ДПС. Но то, разбира се, има рискове за стабилност, и те не са само в „Атака”, коментира Безлов.


По-големият въпрос според него е дали ще има достатъчно качествени министри. „Когато видим лицата, които бъдат предложени, тогава можем да коментираме. Ако имате едни слаби и непознати министри в тази изключително тежка ситуация, кредитът към политиците ще е нисък”, допълни още Безлов.


Целия разговор гледайте във видеото.