Според Евгений Михайлов никога не е имало толкова безпринципно коалиционно мнозинство

Не бива да си играем на парламент”, каза в предаването „Здравей, България” политологът Евгений Дайнов. Според него, ако си играем на парламент и на правителство, тези партии, които ще се опитат да сформират правителство, ще бъдат издухани от сцената

 

По думите на режисьора Евгений Михайлов независимо дали правителството е служебно, или редовно, има мандат за всичко. „Този парламент се отличава по това, че изборният резултат беше постигнат с една огромна лъжа и манипулация. Ако искаме да има ред в държавата и да налагаме законност, трябва да се спазват Конституцията и законите”, каза режисьорът.

 

На въпрос какъв ще бъде този парламент, Дайнов отговори, че до някаква степен той ще е исторически. „Процесите, които започнаха и набират скорост в България, много напомнят 1990 година и парламента напомня този период. Само четири партии в парламента се случва много рядко”, каза той. По думите му хората търсят ново представителство, затова ¼ са гласували за малки партии, а старите партии ще трява да се променят много бързо, за да не изчезнат

 

„Този парламент всеки ден ще трябва да доказва правото си на съществуване”, каза политологът. 

 

Според Михайлов никога в България не е имало толкова безпринципно коалиционно мнозинство, заявено предварително. „Най-безпринципното на това мнозинство е, че то е мнозинство на БСП”, каза режисьорът.

 

На въпрос кое би издържало повече – правителство на малцинството на ГЕРБ или Тройната коалиция, която упорито отрича да е такава, Дайнов отговори, че тези партии са приклещени една от друга. „Ако замирише на Тройна коалиция, те ще потънат или ще се спасят заедно”, добави политологът.

 

По думите на Михайлов, ако изборите се касират и се направят нови избори, тогава нещата ще си дойдат на мястото. „При едни нови избори хората ще направят избора си и той ще е правилен”, каза той.

 

Целия разговор гледайте във видеото.