То успя да изравни със земята няколко квартала в град Муур

Най-малко 24 души загинаха при преминаването на огромно торнадо през предградията на Оклахома сити. Много от жертвите са деца, които стихията заварила в училище.


Пъвоначално беше съобщено за над 90 жертви, но властите коригираха данните. Над 150 души са в болница с различни наранявания.


Най-тежко засегнатото населено място е Муур. Цели квартали в 50-хилядния град са изравнени със земята. Опасенията на властите са, че броят на жертвите може да нарасне.


Все още има деца, които са в неизвестност, а развалините на началното училище в Муур не са разчистени. Досега спасителните екипи извадиха десетки изпод останките на къщи и търговски обекти. Районът южно от Оклахома сити е обявен за зона на бедствие.


Торнадото над град Муур беше широко над 3 километра. Явлението продължи над 40 минути. Във вихъра скоростта на вятъра е достигала 320 км/ч. Опустошението е пълно. От къщите в няколо квартала са останали само бетонните постаменти. Спасителните екипи продължават да търсят оцелели. Много от имотите в Оклахома имат укрития в случай на торнадо, но има опасност отломки да блокират изходите им.

 

Оказването помощ на пострадалите беше затруднено от факта, че болницата в Муур се оказа на пътя на торнадото. Директорът на здравното заведение каза, че вторият етаж на комплекса е изчезнал, а първият е напълно неизползваем. Пострадалите бяха пренасочени към други болници. Президентът Обама обеща на местните власти всичката помощ, която държавата може да окаже.


Времето в района остава нестабилно. Опасност от торнадо има в северен Тексас, Оклахома, Арканзас и Луизиана.