Той дава шанс на незаконно пребиваващите да получат американско гражданство

Решителна крачка към приемането на мащабна реформа в Американската имиграционна система беше направена в Сената. Юридическата комисия на Горната камара на Конгреса одобри законопроекта за имиграцията, даващ шанс на милиони хора, които живеят незаконно в Съединените щати, да получат американско гражданство.


Документът беше приет от 13 сенатори, петима гласуваха против. Така през юни Сенатът в пълен състав може да започне обсъждането на законопроекта.


Одобрението в комисията се увенча с успех, след като председателят й избягна сблъсък по правата на имигрантите с хомосексуалните брачни партньори, като се съобрази с призивите на Белия дом, че подобно гласуване ще доведе до поражение на законопроекта в Сената. В последната минута комисията се съгласи и с компромис, покриващ удължаване на визовата програма за работещи във високотехнологичния сектор.


Президентът Барак Обама приветства резултата от гласуването, като подчерта, че документът отговаря на ценностите, които самият той подкрепя и има качествата да поправи една "развалена" система.


Слабата съпротива на републиканците срещу имиграционната реформа на Обама се обяснява с преценката, че занапред все по-трудно ще печелят избори, без да разширяват електората си за сметка на увеличаващите се национални малцинства и главно на латиноамериканците.