Празникът ще бъде отбелязан в учебните заведения в Испания, Мюнхен, Сиатъл и Париж

„Всеки труд на този свят е важен, но нито архитекта, нито инженера, нито лекаря, нито високите технологии нямаше да ги има, ако го нямаше учителя”, каза в предаването „Здравей, България” директорката на 125 училище в София Нина Димитрова по повод Деня на българската просвета и славянската писменост.

 

„Земята на кирилицата” – под този наслов българското училище в Хатива, Испания ще отбележи Деня на славянската писменост. На тържеството учениците ще покажат как се е развила българската култура и образование – от превода на първите книги в 9 век до наши дни. 

 

Българското училище в Мюнхен вече отбеляза празника на славянската писменост. Тържеството им продължи цели два дни. А специални гости бяха Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Емоционалната среща не се размина без народни танци, песни, театър и емигрантски сълзи. 

 

Празникът на буквите вече премина и в българското училище в Сиатътл

 

Подготовка кипи в българското училище в Базел. Денят на славянската писменост там се отбелязва два пъти. Веднъж в местната библиотека и веднъж в посолството ни в Берн. 

 

За българското училище в Париж, денят на славянската писменост и култура, е и патронен празник. „24-ти май е скъпа дата за науката, училищата, но най-свята е тя за децата,които празнуват далеч от земята, която България всички наричаме, по която милеем, тачим, обичаме” Така учениците в Париж ще поздравят гостите на тържеството.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.