Според данните българските правителства не са използвали разумно годините на растеж преди 2008 г.

България е една от страните, които отчитат спад в своята конкурентоспособност през 2013 г.  Това показват данните в годишника на световната конкурентоспособност, изготвен от Института за развитие на управлението - Швейцария. 

 

Докладът оценява международната конкурентоспособност на 60-те най-развити световни икономики въз основа на повече от 300 показателя, отразяващи как работи икономиката. Отчита се доколко ефективни са тези показатели и каква икономическа среда създават правителството и бизнесът. 

 

В последното издание на годишника страната ни е класирана на незавидното 57 място. Данните показват, че българските правителства не са използвали разумно годините на растеж преди 2008 г. за създаването на по-здрава основа за конкурентоспособност. 

 

Според анализаторите кризата е оголила много неразрешени проблеми, между които състоянието на българската енергетика. 

 

Партньор в подготовката на Годишника на световната конкурентоспособност у нас е Центърът за изследване на демокрацията. Неговите експерти ще дискутират днес, 30 май, какво трябва да направят българското правителство и бизнес, за да преодолее България своето място на най-бедна икономика в Европейския съюз