Това е част от наказателна процедура, в резултат на която може да бъде наложена глоба

Европейската комисия предприема правни действия срещу Испания, заради това, че някои болници в страната отказват да признаят европейската здравна карта. Вместо да осигурят безплатна помощ, здравните заведения карали туристите да си плащат и след това да искат възстановяване на парите от доброволните си здравни застраховки при пътуване.


Британски гражданин се е оплакал, че по време на почивката си отишъл с тежка дехидратация в испанска болница. Първо му поискали здравната застраховка, а след това и  кредитната карта. Когато близките му се опитали да представят европейската здравна карта, лекарите просто се направили, че тя не съществува.


Комисията обяви, че през последните месеци има стотици такива оплаквания от испанските болници. Жалбите били внесени както от граждани, така и от застрахователни компании.


В отговор, испанското здравно министерство заяви, че системата на европейската здравна карта в страната работи адекватно от години. Въпреки това, Европейската комисия е поискала от испанското правителство информация по въпроса.


Това е първата стъпка от наказателната процедура, в резултат на която на Мадрид може да бъде наложена глоба.


Европейската здравна карта предполага, че всеки гражданин на 27-тте държави-членки може да се възползва от лечение в друга страна от Общността. Системата е предназначена  предимно за спешни случаи, но също покрива и състояния, от които пациентът е страдал и преди пътуването.