Връщане назад виждат от ГЕРБ в отмяната на пълната забрана за пушене в заведенията

Десетки хиляди в Интернет подкрепиха петиция срещу отпадането на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията. В сблъсък по намеренията на новото парламентарно мнозинство да преразгледа въпроса в студиото на „Събуди се” влязоха бившият здравен министър от кабинета „Борисов” Десислава Атанасова и Христо Монов, депутат от Коалиция за България.

 

По думите на народния представител на левицата, самият той непушач, правото на избор е най-важно. „Мисля, че това е по-висшата ценност. Добре е, когато в едно общество нещата се дебатират. Човешката история показва, че забраните водят до проблеми”, заяви социалистът. По думите му преразглеждането на забраната се налага от това, че е съсипал бизнеса на много хора, включително в неговия избирателен район.

 

„В много от заведенията по Черноморието посетителите са намалели наполовина”, отбеляза Монов. От думите му стана ясно, че левицата обмисля възможността за възстановяване на стария режим, при който в заведенията имаше места за пушачи и непушачи.

 

Парламентарната група на Коалиция за България ще изработи единна позиция след обсъждане и ще гласува в парламента съобразно нея, добави депутатът.  

 

Според бившия министър на здравеопазването Десислава Атанасова, която продължава усилията си да спре цигарите, важни са обществените нагласи. Тя припомни, че според изследване на НЦИОМ 60% от българските граждани подкрепят ограничителните мерки, наложени от правителството на ГЕРБ. „Никой не отнема правото на избор на хората”, уточни Атанасова.   

 

От БСП просто искат да изпълнят предизборното си обещание, което сега от „Атака” вкарвали в парламента, смята тя. „В момент, когато целият свят предприема мерки срещу тютюнопушенето, включително Русия и Франция, ние се връщаме назад”, възмути се Атанасова.

 

В ефира на Нова ТВ депутатът от новата опозиция каза, че от ГЕРБ биха сътрудничели на усилия в посока превенция на тютюнопушенето сред младите хора, но в никакъв случай не биха подкрепили отпадане на забраната на тютюневия дим, въведена от тяхното правителство.

 

Пълния разговор можете да проследите във видеото.