Непроменени все още са детските надбавки, обезщетенията при раждане, помощта за отглеждане на близнаци

На първото си заседание в сряда новото правителство взе редица важни решения. 


Най-дългоочакваното от тях е, че майчинските се вдигат от 240 на 310 лева от 1 юли. За целта управляващите осигуриха допълнителни 17 млн. лева от бюджета. Планът е и занапред майчинските да са обвързани с минималната работна заплата.


Управляващите успяха да изтеглят увеличението с три месеца – първоначалното намерение беше по-високите помощи да се получават от октомври.


На фона на това обаче се оказва че всъщност хазната през 2013 г. е в плачевно положение. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че „никога ситуацията в страната не е била по-зле”.


Не заварваме цветуща ситуация. 1 милиард няма да съберат приходните агенции. Отлагани са плащания за 830 млн. лева”, коментира финансовият министър Петър Чобанов. Той допълни, че дефицитът все пак няма да достигне 4%, защото „ще спазваме правилата”.

 

Новата власт обаче не успя да спази друго обещание - подпомагането за първокласник от социално слабо семейство да се удвои. От години помощта е 150 лева. Планът бе да стане 300 лева. Днес решението е наесен социално слабите семейства на първолаци да получат по 250 лева.


Оказва се, че цели 62% от всички първолаци ще са от социално слаби семейства.
Наесен обаче ще се вдигне прага на доход, който дава възможност да се получават енергийни помощи. За всяка група - с по 15 лева. 


Без промяна от 2009 г. остават още няколко социални плащания - детските надбавки, еднократните обезщетения за раждане, доходния праг за получаване на семейни помощи, еднократната помощ за отглеждане на близнаци до 1 година и еднократната помощ за отглеждане на дете до 1 година от майка-студентка.


Социалните решения на правителството дадоха повод за коментари от ГЕРБ. Според депутатите на Борисов властта изпълнява тяхната социална програма, защото увеличението на майчинските се случвало от 1 юли, както те поискали, а не от 1 октомври, както първоначално планираше левицата.


По време на заседанието си в сряда Министерският съвет няма да почива през лятото - за да се справи с проблемите най-вече финансови. Министрите може и да успеят да отдъхнат по седмица - но правителството ще продължи да заседава. 


Още по тези теми очаквайте в четвъртък сутрин в „Здравей, България”, където гост ще бъде социалния министър Хасан Адемов. Въпроси към него можете да задавате ТУК.