Това сочат данните на Международната организация на труда

Над 200 милиона са работещите деца по света на възраст между 5 и 15 години. Това сочат данните на Международната организация на труда. В някои краища на планетата детският труд не е въпрос на личен избор, а на оцеляване. Там образованието и детските игри са поставени на заден план. 


В същото време общества като нашето смятат труда за възпитателен и учат децата си да работят от малки. 


Най-голям е броят на децата, извършващи опасен за здравето и развитието им труд, в Азия, Тихоокеанския регион, Централна и Северна Африка, Латинска Америка и Карибите. Близо 70% от младежите там работят в земеделието. Произвеждат памук, захарна тръстика, тютюн, кафе, ориз и какао.


Миналото лято член на правозащитна организация се внедри в китайска фабрика на водещ производител на техника. Там бяха открити деца-работници. От показанията им стана ясно, че са работили на едно с възрастните, но са получавали едва 2/3 от тяхната надница.


На Черния континент пък неправителствени организации почти ежедневно алармират за експлоатация на детски труд в златните мини в Гана. По техни данни хиляди деца работят в мините при тежко физическо натоварване и много високи температури. Здравето и животът им са денонощно изложени на риск, а надницата, която получават, е минимална.


От Кот д'Ивоар пък, водещ световен производител на какао, пристигат сигнали за експлоатирани деца на какаовите полета. Тъй като Европейският съюз е водещ световен консуматор на шоколад, евродепутатите настояха с резолюция да не се експлоатират деца за добива на какао.


Една от мерките в тази посока: в последно време все по-голяма популярност набират продуктите с етикет FAIRTRADE. Той гарантира, че за производството на стоката не е използван детски труд. В САЩ пък още от 2001 г. се издават списъци със стоки, произведени именно чрез експлоатация на детски труд. Сред тях са строителни материали, въглища, бамбук, захарна тръстика, кафе. 


Ако разполагат с писмено съгласие от родителите, в САЩ се позволява почасова работа на деца над 12-годишна възраст. Най-често те работят в търговски обекти, извършват куриерски или градинарски услуги. От УНИЦЕФ не считат това за експлоатация. 


Репортер: Ева Костова