Според него страната има нужда от правителство, което да управлява стабилно и по-дълго

Не съм загубил оптимизма си. Днешните събития биха могли да бъдат превъзмогнати с политическа воля и кураж”, каза в „Здравей, България” Петър Стоянов, президент на Република България в периода 1997-2002 година, член на Клинтън Глобъл Инишиатив и президент на Център за глобален диалог и сътрудничество – Виена.

 

По думите ми непримиримостта винаги ще принадлежи на младите. „Те са остенът на всички промени. Има обаче голяма разлика между протестите през 1997 година и сега и тя е в енергията. По-голямата част от обществото сега е апатична”, отговори той на въпрос вижда ли нова гражданска енергия.

 

Според него на днешните млади, които искат промяна, ще им е много по-трудно. „Днес хората не виждат политическа сила, на която да възложат своята надежда - няма партия на надеждата”, добави той.

 

На въпрос подкрепя ли това правителство бившият президент каза, че страната ни има нужда от правителство, което до управлява стабилно и дълго. „На всяко правителство трябва да му бъде дадена възможност да управлява и да покаже какво може. България е декапитализирана държава, а чуждите инвеститори се интересува от стабилност”, добави той. Той не се нае с прогноза дали кабинетът "Орешарски" ще изкара пълен мандат.

 

Стоянов не е привърженик на изборите през шест месеца. Според него у нас изборите не са цивилизовани, а са битка на живот и смърт. „Трябва да е ясно, че БСП не е победител в тези избори и не й отива да се отнася към ГЕРБ с пренебрежение. Левицата не трябва да забравя, че политиката не реваншизъм не е добра политика”, каза Стоянов.

 

Относно реформата в МВР той заяви, че непрекъснато се правят реформи и се мисли, че когато тя приключи, може да легнем и да си почиваме. „Реформите ще бъдат вечни, но трябва да става крачка по крачка”, каза той.

 

Според него само институционалните реформи не вършат работа. „Трябва да започне сериозна реформа на обществения морал, като привлечем в тази битка училището и църквата”, смята Стоянов.

 

Целия разговор в Петър Стоянов гледайте във видеото.