Според лидера на РЗС страната е на ръба на тежка криза

Този парламент ще падне преди да падне поправката, наричана „Яне Янев”. България е на ръба. Ако имат срам и свян би следвало сами да кажат кога ще се оттеглят от властта”, заяви в предаването „На светло с Люба Кулезич” Яне Янев, лидер на РЗС.

 

И добави, че в противен случай те ще бъдат оттеглени по възможно най-зловещия начин. „България е на ръба на тежка криза. Доверието е изчерпано. То на моменти се е крепяло по едни или други причини, но в момента не се крепи на нищо", добави той.

 

Проблемът според Янев би могъл да се диагностицира с няколко основни пункта. „На първо място е преходът, който направи така, че начело на държавата да застанат няколко групировки, които притежават 80-90% от националния капитал", заяви той и добави, че от там те са помислили, че могат да бъдат всичко.

 

"Делян Пеевски е само един от образите. Той не е най-страшният. Къде са останалите, които крещят срещу Закона „Яне Янев”, които не искат да си декларират доходите и имуществото си", попита лидерът на РЗС.

 

На въпрос защо протестите сега са различни от тези през февруари, той отговори, че сега няма анархокомунисти, в тях няма платени провокатори.

 

"Къде е сега пуделът Волен Сидеров? Ясно е, че "Атака" отиде на политическото бунището", каза Яне Янев.

 

По думите на лидера на РЗС хората искат Велико Народно събрание, искат край на прехода, да се сложи край на пипалата на мафията, на старите комунистически фамилии. Според него скоро ще има референдум за свикването на Велико Народно събрание с цел приемането на нова Конституция. „Това може да се случи до края на юни”, каза той.

 

Ако това не стане хората ще заградят парламента и няма да си тръгнат от там, докато не гласуват референдума, смята бившият депутат.

 

Целия разговор на Люба Кулезич с Яне Янев гледайте във видеото.