Спасението на правителството ще дойде от оттеглянето на министри, смята Октай

„Предложението за избор на Делян Пеевски и по начина на избор, почти нелегален - с извиване на ръце, мисля, че беше най-голямата провокация на прехода. Защото той се превърна в събирателен образ – негативния образ на политико-олигархичния модел”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.


Според него самият старт на новото 42-ро Народно събрание, с трикове за кворум, е създало напрежение, а кулминацията е била „начинът на предложение на правителството” и министрите, които влязоха в него. „Нищо не остана от идеята за експертно и програмно правителство”, заключи той.


На въпрос „Ако Делян Пеевски бъде отстранен от поста председател на ДАНС, дали хората ще имат доверие на новия човек, който ще заеме поста?”, бившият секретар на МВР Николай Радулов отговори: „След този ход всички ще имаме съмнение, независимо кой и с какви дебати или без дебати ще бъде предложен за председател на ДАНС. Всичко, което се случи, може да го разглеждаме в друга светлина – определено специалните служби не работят или пък ръководството на държавата не желае да работи със тях”.


Според Радулов не е разглеждан списък с експертите, „имало е някакъв натиск, предложение Пеевски да заеме поста, може би защото много му се е искало. Той е в една възраст, все още романтична, когато му се струва, че да играеш на Джеймс Бонд е много забавно”.


Осман Октай обаче видя възможност от създалата се ситуация - незабавно отиване на предсрочни парламентарни избори с много голяма агония, много голямо напрежение, без нов Закон за изборите. Но с такова действие сме на ръба на пропастта”, категоричен бе той.


„Тези предсказания за граждански сблъсъци, може да станат възможни. Според мен, за да се спаси това правителство, единственият начин да отидат на поправителен, е политическите формации да си оттеглят министрите, чрез които дискредитираха служебно-експертния характер на това правителство. Това обаче трябва да стане чрез декларация на партийните централи, с много оставки, ако трябва дори на лидери. Дори ако трябва Доган да оттегли назначения си председател, да хвърли вината върху него, да си измие ръцете с него и пред собствените си избиратели. Всичко това може да стане със саможертви. Иначе няма как да се възстанови изгубеното доверие в експертно-програмното управление на Орешарски”, допълни още Осман Октай. Той прогнозира, че в момента се подготвят много полицейски събития.


Относно очертаната ситуация от Октай, Николай Радулов заяви: „Духът, изпуснат от бутилката, трудно ще се прибере. Тези хора са на улицата, защото засега виждат покаяние и обещание. Няма реално действие. Предполагам, че ще седят на улицата, докато Пеевски излезе от ДАНС, но нещата вече са изпуснати”, поясни Радулов.


Целия разговор гледайте във видеото.