Друг важен казус е може ли Пеевски да продължи да бъде депутат

Очаква се в сряда парламентът да обсъди и отмени решението си, с което депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция "Национална сигурност". 

 

Оттеглянето му е записано като първа точка в дневния ред на народното събрание. Вносители на предложението са лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. 

 

На заседанието няма да присъства парламентарната група на ГЕРБ. Бойко Борисов обяви, че партията му напуска парламента и ще се върне в залата единствено за гласуване на промени в Изборния кодекс. 

 

От БСП определиха поведението на ГЕРБ като безотговорно. Ако и „Атака” не влязат в залата, депутатите може и да не заседават - защото няма да имат задължителния кворум от 121 присъстващи. 

 

Друг важен казус е може ли Пеевски да продължи да бъде депутат. От ДПС твърдят, че Пеевски продължава да е член на парламентарната им група. Според юристи с клетвата си като председател на ДАНС, той е престанал да бъде депутат и казусът би трябвало да изяснят конституционните съдии.