Следващият председател на ДАНС трябва да каже как и в какъв срок ще се справи

„В Европейския съюз в момента текат две тежки дискусии. Едната е за офшорните зони и загубите, които гражданите понасят от източване на капитали от тези зони. Вчера Г-8 взе решение за много крути мерки срещу тези фискални практики. Вторият дебат е за много тежкото състояние на публичния финансов ресурс вследствие на криминалните порочни практики за заобикаляне на облагане”. Това заяви Йордан Цонев от ДПС по време на обсъждането на отмяна на решението за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС

 

„Един трилион годишно са загубите от необлагаеми сделки, 36 трилиона загуби през офшорните зони. Оценките за България на ЕС са за загуби от 2,5 милиарда на година от измами с ДДС. България губи 1,5 милиарда от контрабанда на година. Общо 4 милиарда – почти целият пенсионен фонд. Това е вашата и нашата битка за социалната политика. Това бяха съдържателните мотиви да се борим точно с тези практики”, мотивира решението за Пеевски Йордан Цонев.

 

Според него следващият председател на ДАНС трябва да каже как и в какъв срок ще се справи със загубите от ДДС измами. 

 

От ДПС пък имали конкретни предложения за специално данъчно облагане за трансферите към офшорните зони. 

 

„Президентът дължи обяснение за всичко, което се случва около него. Когато искаш да бъдеш морален съдник, трябва да дадеш обяснения. Ще чакаме тези отговори, те не са контраатака към президента”, добави Цонев.