Той беше подкрепен от 107 народни представители

Народното събрание гласува и одобри спешния пакет от мерки за стабилизация на държавата на премиера Пламен Орешарски.

 

„За” гласуваха 107 депутати, "против" нямаше и един се въздържа. 

 

Депутатите на ГЕРБ не участваха в гласуването

 

Преди това премиерът Орешарски заяви, че може да поеме ангажимент и да възложи анализ на всички концесионни договори. „В това число сме коментирали многократно с вътрешния министър за съсредоточаване на усилията на МВР към битовата престъпност. Имам готовност периодично да отчитаме мерките, които сме изпълнили”, заяви премиерът. 

 

Той допълни, че програмата му е можело да бъде и по-активна с повече амбициозни цели, "ако не се намирахме в средата на един бюджетен период и трябва да се съобразяваме с реалните фискални възможности". 

 

„Постарали сме се мерките да не натоварят допълнително разходната част. Ние сме готови да разплатим остатъчните неплатени задължения, дори ако това доведе до малко по-голям дефицит, защото неплащането на задълженията към фирмите, възпрепятства фирмите да бъдат коректни към фиска и се получава един омагьосан кръг”, каза ощепремиерът. 

 

Не виждам мярка, която изисква заеми, с изключение на привличането на допълнителни ресурси в Българската банка за развитие (ББР)”, заяви премиерът Пламен Орешарски пред медиите в Народното събрание, минути след като депутатите гласуваха плана с неотложните мерки на правителството.

 

Планът предвижда, за да се облекчи достъпът до евтин финансов ресурс на малкия и среден бизнес чрез ББР, да се привлече ресурс и да се открият нови кредитни линии до 1 млрд. лева.