Премиерът е категоричен, че Делян Пеевски няма да има достъп повече до тези институции

Министър-председателят Пламен Орешарски потвърди пред журналисти, че именно той е искал да бъде дадено разрешение на Делян Пеевски за достъп до строго секретни документи: „Исках, да, защото кандидатура, която бъде представена, трябва да има такъв достъп”.

 

Премиерът уточни, че искането му е касаело единствено Делян Пеевски и то след като е станало ясно, че той ще бъде номиниран за поста председател на ДАНС.

 

Министър-председателят добави, че шефът на ДАНС не се избира под условие.

 

На въпрос дали Пеевски е бил проверяван преди, Орешарски отговори лаконично „Не мога да кажа”. Той допълни и че не разбира процедурата за назначаване на шеф на ДАНС и по тази причина не може да коментира дали този път процедурата е била „смущаващо бърза”, при положение, че това не е практика. 

 

„Не мисля, че хората протестират за детайла, че Пеевски е имал достъп до секретна информация, а протестират за друго”, заяви Пламен Орешарски.

 

Той уточни, че ще бъде готов с нова номинация за поста в следващите 5 до 10 дни.

 

„Вариантите са няколко. Оглеждаме хора вътре в системата. Васил Писанчев не е сред хората, които разглеждаме”, уточни премиерът.

 

По негови думи, ако номинираният е външен на системата, отново ще бъде поискано да му бъде даден достъп.

 

Орешарски подчерта, че няма юридически проблем за това, че на Пеевски му е бил даден достъп до секретна информация. На журналистически въпрос дали от морална гледна точка обаче не е смущаващо, премиерът отговори – „Не знам какво значи морално в този случай”.

 

Министър-председателят бе категоричен, че Делян Пеевски няма да има достъп повече до тези институции въпреки получения достъп до строго секретна информация.