Образователният министър съобщи, че 4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна подготовка

Романът „Тютюн” на Димитър Димов може да отпадне от учебната програма по български език и литература. Това предвижда проект на просветното министерство. От ведомството уточниха, че не отпадат автори, а определени произведения, като на тяхно място се включват нови.


Така на мястото на „Тютюн” ще се изучава романът „Осъдени души”, написан от същия автор.

 

От програмата отпадат и други произведения, които присъстваха години наред в конспекта по български език и литература на кандидатстуденстките и кандидатгимназистки изпити. Това са стихотворенията „Майце си” и „Моята молитва” на Христо Ботев. Вместо тях учениците ще четат стихотворението „Колко си хубава” на Христо Фотев.


Решението за отпадане на ключовите заглавия е взето след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература. Министърът на образованието Анелия Клисарова оправда решението с думите: „Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме".


Клисарова съобщи също, че 4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна подготовка. Остава обаче идеята за такава подготовка на 5-годишните.


По думите й двамата нови зам.-министри Мукадес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование, а за висшето ще бъде назначен друг заместник.