Според Божидар Данев увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до колосални регионални проблеми

Не виждам в България да има финансова или ликвидна криза”, каза в „Здравей, България” финансистът Любомир Дацов. Той допълни, че в сметките на правителството в момента има повече пари, отколкото в някои периоди от управлението на ГЕРБ.

 

„За мен проблем няма”, каза от своя страна Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК). И добави, че има съмнения по отношение на това как се изпълнява приходно - разходната част.

 

„Ако се случи най-крайното и правителството подаде оставка, ще има сериозно нарушение в приходната част на бюджета", заяви Данев. Той съобщи, че към месец април бюджетът е бил много добре.

 

По думите му има друга драма. "2012 година, като процент към БВП, България е събрала 4 млрд. и 700 млн. лв. по-малко средства. Това е драматично намаление. Това означава, че може икономиката да посивее, да се скрият оборотите и другите социални плащания", каза още председателят на БСК.

 

„Нямам фискални притеснения”, каза Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика. "Бюджетът тази година е много по-добър от миналата година. В приходната част няма кой знае какви притеснения. Ако дойде служебно правителство, може би ще се справи много добре, така както се справи това, което си отиде", заяви той. Според него увеличението на майчинските и помощите за ученици няма да съборят бюджета. 

 

Относно идеята за увеличаване на минималната заплата, Дацов каза, че управляващите не трябва да се бъркат много в пазара на труда. „Това е икономическо решение”, добави той. Според него вдигането на минималната работна заплата действа в обратната посока и работодателите са прави, че това действа за увеличаване на сивия сектор.

 

По думите на Данев повишаването на минималната работна заплата ще доведе до колосални регионални проблеми и нарастване на битовата престъпност.

 

Петър Ганев пък заяви, че планът „Орешарски” не е в окото на обществения дебат и дори заплата да се вдигне на 1 000 лева, няма да успокои хората. „За тях е важен разговорът на заетостта”, добави той.

 

Страната е финансово стабилна и има потенциал да се развива”, каза Данев и добави, че хората чакат структурни решения, а не да намаляваме цените с 5 или 10%.

 

Целия дебат по темата гледайте във видеото.