У нас младата майка от Африка се чувства добре и е доволна от отношението на хората

23-годишна жителка на африканската държава Руанда роди първото си дете дни след като беше заловена на границата като нелегална чужденка. Така от два дни най-малкият обитател на транзитния център за бежанци в свиленградското село Пъстрогор е Линда.

 

Срещаме се с 23-годишната Синдия Фейт в стаята й в центъра за бежанци в Пъстрогор. За разлика от повечето обитатели, тя има самостоятелна стая, в която ще отглежда 6-дневната Линда. Историята с пристигането на Синдия в България започва преди около месец, когато напуска родината си, не по свое желание.

 

Синдия твърди, че е била отвлечена без причина. Същата съдба има и съпругът на Синдия, който е бил търговец. За него обаче тя не знае нищо.

 

В България младата майка от Африка се чувства добре и е доволна от отношението на хората в центъра и в болницата, където е родила.

 

Сега Синдия е със статут на чужденка, търсеща закрила в България.

 

А докато чака произнасяне, Синдия може да разчита единствено на подслон и на помощ от добри хора.

 

В транзитния център в Пъстрогор в момента има над 360 бежанци при капацитет 300. Близо 100 от тях са от Африка, има и други жители на Руанда, които помагат на Синдия в гледането на бебето.

 

Репортер: Димитър Иванов