В Европарламента са единодушни – назначението на Пеевски е източник на напрежението у нас

„Труд” излиза със заглавие „Червеният микрофон”. Вестникът публикува реплики на лидера на социалистите в Европарламента Ханес Свобода и председателя на ПЕС Сергей Станишев от вчерашния ден. Българското правителство трябва да се разграничи от „Атака”, казва Свобода, а няколко часа по-късно лидерът на българските и европейските социалисти му отговаря, че кабинетът има ясна разграничителна линия с „Атака”.

 

Под заглавие „Препирни за протестите у нас в Страсбург” „Труд” пише, че при полупразна зала „Б”-отборите на партиите в ЕП обсъдиха във вторник положението в България. Лидерите на политическите групи напуснаха пленарната зала веднага след започването на дискусията за България, след като преди това участваха в подобен дебат за Унгария, в който се препираха с министър-председателя й Виктор Орбан. По една точка всички бяха единодушни, че източникът на кризата е краткотрайното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и че то поражда тревога за спазването на европейските принципи у нас.

 

В-к „Сега” продължава темата. Европа призова БСП бързо да се разграничи от „Атака”. Цитират се част от репликите между Ханес Свобода и германския евродепутат Манфред Вебер.

 

В-к „Монитор” публикува на първа страница снимки, които показват последствията от потопа в района на Разград. Истински кратер е зейнал на пътя при село Глоджево, където асфалтът е потопен под около 60 см вода. Полицията е осигурила обходни маршрути в засегнатите от наводнението места.

 

Целия преглед на печата можете да проследите във видеото.