Властта не прави никакъв опит за диалог с протестиращите, добави Константин Пенчев

Ние сме в дълбока криза. Пътят за отлепване от дъното е мост между политическите сили и гражданите. Кабинетът трябва да се отчита всяка седмица, защото ние не виждаме какво и как правят. Аз не виждам дори да има идея за реформи. Знам, че за два месеца не може да промениш всичко, но за два месеца можеш да обясниш каква визия за бъдещето имаш.”


Това заяви за „Здравей, България” националният омбудсман Константин Пенчев.


Във връзка с поевтиняването от 5% на тока, което обаче според експерти без резерви означава скок с между 13% и 16% на по-късен етап, за да има баланс в системата, омбудсманът отбеляза следното:


„Ако действително има опасност сега да намалим цената на тока с 5%, за да се харесаме на гражданите, а след 2-3 месеца да става каквото ще, това би било много лош сценарий.”


Той беше категоричен, че управляващите е трябвало първо да изпълнят исканията на протестиращите от февруари


„Аз съм малко обезпокоен, защото Законът за енергетиката беше променен бързо с оглед да може да падне цената на тока, но не беше променен в частта за състава на ДКЕВР. Нали имаше идея вътре да има гражданска квота? Такова нещо не беше разглеждано”, обясни Константин Пенчев и допълни, че законови промени не е имало и по отношение на „Топлофикация”, която също бе повод за гражданско недоволство.

 
Във връзка с провеждащия се „безпрецедентен протест на десетки хиляди граждани”, които вече цял месец излизат и вечер, и сутрин омбудсманът подчерта, че властта и институциите не правят никакъв опит за разговор с протестиращите.


Според него коментарите от страна на Сергей Станишев, Мая Манолова и Михаил Миков, че в условия на ултиматуми няма да работят, е една „горделива фраза”.


„Когато си политик, ти такава фраза не можеш да кажеш. Щом се е стигнало до ултиматуми от гражданите, трябва да се говори", категоричен бе Пенчев.


Омбудсманът коментира и че за последните години в съдебната система, здравеопазването, образованието, е настъпил видим срив, но за да има реформи в тези сфери е необходимо първо има консенсус


Целия разговор с националния омбудсман Константин Пенчев в „Здравей, България” гледайте във видеото.