Агенцията обяснява решението си с несигурността относно перспективите за растеж на страната

Международната агенция Фич понижи с една степен кредитния рейтинг на Франция от максималния ААА на АА+. Рейтингът е допълнен със стабилна перспектива, което означава, че Фич не смята да го променя в идните две години, се казва в комюникето. 

 

Агенцията обяснява решението си с несигурността относно перспективите за растеж на страната, което не дава голямо маневрено поле на правителството за постигане на целите му за бюджетна консолидация. Фич се позовава на запазващата се несигурност в краткосрочен и средносрочен план относно развитието на производството, безработицата и дефицита. Освен това агенцията подчертава, че е имала различия с правителството относно прогнозите за растеж. 

 

Фич предвижда свиване на френската икономика с 0,3% през 2013 г., след което растеж от 0,7% през 2014 г. и 1,2% през 2015 г., докато френското правителство очаква растеж от 0,1% тази година, 1,2% догодина и 2% през 2015 г. 

 

"Различието в прогнозите обяснява разликата в оценката на съотношението между дълга и БВП на агенцията и официалните данни", съобщи Фич.