По думите на Божидар Димитров това може да стане след провеждането на предсрочни избори

„Големите коалиции са познати още от 5-и век преди Христа. Парламентарната република има свойството през определен период от време да изчерпва свойството си. Тези коалиции понякога имат успех”, каза в предаването „Здравей, България” историкът проф. Божидар Димитров относно възможността ГЕРБ и БСП да стоплят отношенията.

 

Той даде пример с такава голяма коалиция в Германия, която е дала успех и днес страната е просперираща. „Гърция също направи голяма коалиция, за да избегнат партиите съюз със Сириза”, каза Димитров.

 

По думите му и у нас е възможно да се направи такава голяма коалиция. „Другият вариант е този на Франция – от парламентарна станаха президентска република. Това е много трудно. В момента България се гърчи в една политическа и икономическа криза. Да не забравим, че и на улицата има 20-30 хил. души всеки ден, което също е много силен фактор”, добави той.

 

Според него обаче сега е невъзможно БСП и ГЕРБ да направят коалиция, тъй като всяка от двете партии твърди, че ще загуби престижа си, ако се коалира. „Могат обаче да се разберат за незабавни избори”, смята Димитров.  

 

„Това е спасението за България. ГЕРБ и БСП трябва да седнат и да се разберат. Мога да им предоставя кабинета си”, добави още той.

 

Той коментира и темата със затрупаните миньори. „При този див капитализъм е ясно какво може да се случи в индустриални предприятия от този род. Вижте как изглеждат сградите, а какво ли е под земята”, каза той.

 

Целия разговор с проф. Божидар Димитров гледайте във видеото.