Внесено е предложение за дисциплинарно производство срещу трима от скандала „Ситнилски”

Сградата на Висшия съдебен съвет осъмна с некролози с лика на Камен Ситнилски с надпис: „В памет на съдебната система”. „Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система”, гласят още некролозите. Продължава и редовният протест пред ВСС.

 

В края на миналия месец анонимен подател изпрати в медиите шест телефонни разговора, направени със законни СРС-та. В тях се чува как няколко прокурори и съдии набират гласове, с които Камен Ситнилски да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет. Чува се и как прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов уверяват Ситнилски, че „каквото сме говорили ще стане.”  Няколко дни по-късно той е избран за член на ВСС от квотата на държавното обвинение.

 

Скандалните разкрития доведоха до отстраняването от длъжност на Ситнилски и на шефа на бургаската апелативна прокуратура Емил Христов.

 

Междувременно стана ясно, че е внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу трима от участниците в разговорите от СРС-тата. Това обяви председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Той уточни, че Висшият съдебен съвет ще прецени дали да ги образува. Освен срещу Ситнилски и Христов, дисциплинарно производство има и срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев.

 

На пристигане във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров подмина некролозите с лика на Ситнилски, които бяха залепени по „Екзарх Йосиф”, но помолен да ги коментира от журналистите определи акцията като „идиотия”, предаде БГНЕС. „Каквото и да се случва по отношение на г-н Ситнилски, както и каквото и да се случва вътре във ВСС, това е възможно най-нелепата форма на изразяване на някаква, не бих я нарекъл и позиция, на някаква режисура”, заяви обвинителят на републиката.