77% от запитаните пък искат протестиращите да се съобразяват с непротестиращите

Редовно участие в протестите декларират 3% от избирателите, сочи сондаж на „Галъп интернешънъл”. Те са почти изцяло жители на София и сред тях доминират избирателите с дясно политическо самоопределение, като за тях водеща медия е интернет.

 

Проучването сочи още, че понякога протестират 10% от избирателите, а 87% изобщо не участват.

 

35% от избирателите считат, че протестите са по-скоро платени и обслужват конкретни политически партии и лидери, докато мнозинство от 39% ги намира по-скоро за спонтанни.

 

77% от анкетираните смятат, че протестиращите трябва да се съобразяват с непротестиращите и да не нарушават техните права.
- Галъп интернешънъл

Нацията е разделена и по въпроса дали протестите са значими и големи, или малки и незначими – 43% на 41%. И обратно – в разбирането си за културата на протеста нацията ни е обединена – мнозинство от 77% са на мнение, че протестиращите трябва да се съобразяват с непротестиращите и да не нарушават технитеправа.

 

Мнозинството български избиратели смятат, че правителството на Пламен Орешарски не трябва да има пълен мандат, а едва 21% са на обратното мнение, сочи още изследването на „Галъп интернешънъл”. 

 

15% от анкетираните искат изборите да са веднага, 26% - до края на годината, а 30% - до 12 месеца.

 

Според проучването нацията остава поляризирана и силно разделена. Огромното мнозинство от гражданите не виждат действена алтернатива на двете големи политически партии от статуквото. Към момента БСП има малка преднина (в рамките на статистическата грешка) пред ГЕРБ, а Реформаторският блок по чисто механичен принцип набира около 6% потенциал.

 

57% от избирателите заявяват, че редовно следят продължаващите близо два месеца протести в София. Това става предимно чрез телевизията, а на второ място, далеч пред вестниците и радиото, са интернет и социалните мрежи. 

 

43% от анкетираните намира медийното отразяване на протестите за обективно, но значим брой избиратели (30%), го определят за пристрастно. Сред тази почти една трета недоволни от отразяването на протестите избиратели по-голямата част (19%) считат, че медиите изкривяват в полза на протестиращите срещу правителството, а по–малката част (11%) виждат пристрастност в полза на правителството.

 

65% от избирателите осъждат действията на протестиращите в нощта на 23 юли
- Галъп интернешънъл

68% от избирателите определят като нормални и в рамките на закона и действията на протестиращите, а 64% - и действията на полицията. 22% смятат поведението на протестиращите за агресивно и извън закона. Същата нагласа, но към полицията, имат 24% от гражданите. 

 

Що се отнася до нощта на сблъсъка пред парламента мненията са коренно различни. Мнозинството от 65% осъжда действията на протестиращите тогава. Също мнозинство, но от 53%, осъжда и действията на полицията.

 

Полицията събира 6% повече симпатии за поведението си през въпросната нощ (32%) спрямо протестиращите (26%). Огромно мнозинство от 79% са съгласни такива провокатори да бъдат предадени на прокуратурата и да им се повдигнат обвинения.