За това предупреждават от КТ „Подкрепа”

Съкращения и фалити заплашват въгледобивните предприятия в страната, предупреждават от синдиката "Подкрепа". 

 

Заради намаленото производство на ток от въглища браншът работел на загуба, а липсата на достатъчно пари била за сметка на сигурността в рудниците. 

 

Профсъюзите в бранша готвят стачки

 

Рудниците в България дават хляб на 19 000 миньори, а заедно с помощния персонал броят на хората, които изкарват парите си с риск за живота си са около 80 000, сочат данните на КТ „Подкрепа”.

 

Според синдиката в почти всички дружества започват процедури по намаляването на персонала. 


 
По-малко работа в рудниците имало заради решението на държавата да изкупува по-големи количества ток, произведен от възобновяеми източници, въпреки че цената на тока от въглища бил в пъти по-евтин, казват от синдиката. 

 

Браншът търпял допълнителни загуби и заради ролята, която е получил при производството на ток - на буфер. 

 

А заради загубите, които търпи браншът, в рудниците се спестявало от инвестиции в сигурността. Освен това и контролът на държавата не е ефективен, алармират от профсъюза.

 

За да се затегне контролът, а и за да работи по-ефективно секторът, се обмисля създаването на минна агенция. Началото на промените поставя работна група от синдикати и експерти от икономическото министерство. До края на месеца те ще предложат промени в законодателството, което регулира минното дело.