Доклад на организации за защита на човешките права обръща внимание на употребата на това оръжие

Доклад на организации за защита на човешките права обръща внимание на употребата на балистични ракети, които взимат стотици цивилни жертви

 

Неправителствената организация „Хюман райтс уоч” разследва редица подобни случаи.

 

Екипи на организацията са посетили 9 жилищни квартала, поразени от балистични ракети. 

 

Според организацията тези удари не са нанесли никакви щети на силите на бунтовниците. В същото време най-малко 215 цивилни са загинали при взривовете. 100 от жертвите са деца. 

 

Организацията призовава към спиране на употребата на такова мощно оръжие в квартали, населени с цивилни.

 

„Имаме недвусмислени данни за употребата на ракети земя-земя в жилищни квартали. Тези оръжия са много мощни и поразяват голям район. Те носят голямо количество експлозив, а поради характера на самото оръжие точното прицелване е невъзможно. В резултат цивилните жертви са неизбежни. Още повече, в 7 от 9-те случая, които разследвахме, нямаше никакви данни в близост до мястото на експлозията да е имало военни цели”, обясни следователката Лама Факих.

 

„Хюман Райтс Уоч” твърдят, че сирийското правителство не им оказва съдействие. Властите на няколко пъти отказват достъп на организацията до столицата Дамаск, от където идват многобройни сигнали за употреба на тежко оръжие в разрез с международните закони. 

 

В същото време режимът не дава сигнали, че употребата на въздушни удари и балистични ракети ще престане. На официална вечеря в неделя президентът Башар Асад заяви пред духовни водачи и поддръжници на правителството, че е необходима употреба на сила, а не преговори.

 

„Тероризмът и политиката са пълни противоположности. Не може да има политически мерки, докато терористите нападат отвсякъде. Тероризмът трябва да бъде ударен, за да може политиката да работи както трябва”, заяви Башар Асад.

 

За пореден път редица организации за защита на човешките права призоваха Съвета за сигурност на ООН да наложи оръжейно ембарго на режима в Сирия. Всички подобни опити досега бяха блокирани с вето от страна на Русия и Китай.