Кореспондент на изданието обяви, че притежава близо 20 хиляди тайни документи

Кореспондентът на вестник „Гардиън" в Бразилия обяви, че притежава близо 20 хиляди тайни документи, предадени му от Едуард Сноудън. Според тези документи Бразилия била част от мрежа от 16 шпионски бази, използвани от американското разузнаване.

 

В изслушване пред комисия на бразилския Сенат американският журналист Глен Грийнуолд заявил, че програмата на американското разузнаване за глобално следене на електронните комуникации не целяла само разкриването на терористи, както твърди Вашингтон, а включвала също икономически и промишлен шпионаж

 

По думите на журналиста публикуваните по-рано от в. "Гардиън" статии представляват много малка част от съдържането на тези документи. В отговор на въпроси от бразилски сенатори кореспондентът на "Гардиън" заявил, че със сигурност ще има нови разкрития за шпионажа на американското правителство и съюзниците му. 

 

Междувременно стана ясно, че преговорите между министрите на външните работи и на отбраната на САЩ и Русия ще се състоят в петък във Вашингтон, както беше планирано въпреки решението на Москва да даде убежище на бившия сътрудник на ЦРУ. 

 

Президентът Барак Обама потвърди намерението си да участва и на септемврийската среща на Г-20 в Санкт Петербург.