Според лидера на ГЕРБ два дни действащо вето не е опасно за плановете на управляващите

За два дни действащо вето на президента, няма да им обърка никакви сметки”. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в предаването „Събуди се” ветото на президента върху актуализацията на бюджета и последвалите реакции на управляващите. 

 

Той заяви, че парламентът може да се събере още на 11 или 12 август и да отхвърли ветото.

 

„Ако не се съберат, значи искат във времето да му (на президента – бел.ред) прехвърлят вини. Би трябвало веднага да направят заседание”, заяви Борисов. 

 

„Това са хора, които нямат моралното право да управляват. Президентът е избран от целия народ и има право да налага вето. Първата политическа сила в България не е съгласна с този бюджет и им предлага веднага да влязат в парламента”, заяви Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ призова „ако Орешарски поне малко е финансист и икономист, както твърди, да отдели пари за електронно правителство от този заем”. За тази цел от ГЕРБ щели да го подкрепят. 

 

„2 млрд. лева – не един, да изтегли за енергийна ефективност, с две ръце ще гласувам за тях”, заяви Борисов. 

 

Според него не е редно да се вкарват парите в резерва на ниска лихва, а да се взимат на висока. Той засегна и темата за прозрачността и призова кабинета да ги разпредели по най-прозрачния начин.

 

„Нека да се съберат утре и да го приключат това, но не могат да се съберат. Те не са в България и трудно ще ги съберат”. 

 

Що се отнася до протестите, Борисов коментира, че в тях вече има много ясни провокатори. „Те всеки ден са на оперативка в Министерски съвет, с премиера и вицепремиера”.

 

„Сега интересът е това пагубно за България правителство да си отиде”, заяви Борисов. 

 

Борисов очерта тежки от икономическа гледна точка години, в които „да не си премиер”.

 

Що се отнася до възможните коалиции в дясно, Борисов коментира: 

 

„Факт е, че вече толкова години побеждаваме БСП, където и да ги срещнем. На всички избори. Сега пак сме първи, но не можем да изравним резултата на БСП и ДПС заедно. Сега трябва да потърсим партньори”, коментира Борисов. 

 

За Реформаторския блок,  Борисов заяви, че не се е обръщал към лидерите му, а към избирателите им. 

 

„Всички трябва да се обединим, за да свалим това правителство”, призова отново Борисов. „Трябва да се организира нов национален митинг, за да дадем надеждата на хората, че може да падне това правителство и да се направи национално отговорно правителство. Нито съм ги обидил, нито съм им давал акъл”.