Съединените щати и Европейският съюз осъдиха насилието

В столицата на Египет Кайро обстановката е спокойна след вчерашните масови сблъсъци в страната, отнели живота на стотици. Премиерът на Египет защити действията на полицията при и обяви, че съжалява за жертвите, но редът е трябвало да бъде възстановен. 

 

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха насилието и се обявиха срещу решението на временното правителство в Египет да обяви извънредно положение.

 

И тази нощ продължиха размириците в Кайро и други египетски градове. Телевизионните кадри показват пожари и подпалени полицейски автомобили на много места в столицата.


      
„Египтяните и от двете страни трябва да направят крачка назад. Ситуацията трябва да се успокои, за да се избегнат нови жертви. Ние сме категорично против обявяването на извънредно положение. Призоваваме правителството да уважава основните права, включително правото на свободно събиране на хора и правото на справедлив процес”, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

 

След кръвопролитията в сряда вицепрезидентът Мохамед Ел Барадей подаде оставка в знак на протест срещу насилието от страна на властите. 

 

Вече втори ден правителството и организацията Мюсюлмански братя обявяват драстично различни данни за броя на жертвите. Официалната позиция е, че са загинали около 270 души. Привържениците на Мурси твърдят, че убитите са над 2 000.