Според властите, броят на жертвите достигна 525 души

Обстановката в Египет остава изключително напрегната. Според местните власи, броят на жертвите при вчерашните сблъсъци достигна 525 души. Загиналите обаче могат да се окажат много повече.

 

Движението „Мюсюлмански братя” призова днес привържениците си да излязат на нови протести в Кайро.  Редица европейски столици извикаха за разговори посланиците на Египет.

 

Американският президент Барак Обама осъди остро действията на египетското правителство и призова за започване на процес на национално помирение. Той посочи още, че САЩ отменят съвместните военни учения с Египет в знак на протест  срещу насилието в страната. Външните министри от ЕС вероятно ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят ситуацията в Египет.

 

Стотици привърженици на "Мюсюлмански братя" щурмуваха и подпалиха днес правителствена сграда в Кайро. Говорител на движението заяви, че гневът на привържениците е извън контрол. Във втория по големина град в Египет – Александрия, стотици излязоха отново, за да участват в демонстрация срещу управляващите.

 

В отговор на критиките от целия свят, премиерът на Египет защити действията на полицията с думите, че редът е трябвало да бъде възстановен. Междувременно, съдебните власти удължиха с 30 дни ареста на сваления президент ислямист Мохамед Морси. От 26 юли насам той е държан на неизвестно място, след като беше обвинен в шпионаж и държавна измяна, както и бягство от затвора по време на масовите антиправителствени демонстрации в началото на 2011 година.