Разпитаха приятеля на журналиста Глен Грийнуолд, публикувал разкритията за скандалните подслушвания

Британските власти задържаха на летище „Хийтроу” Дейвид Миранда, приятел на журналиста от в. „Гардиън” Глен Грийнуолд, който помогна на Едуард Сноудън в скандалните разкрития за следенето на международните комуникации от американските специални служби. Миранда е арестуван по силата на специалното британско законодателство в сферата на борбата с тероризма.

 

По-късно 28-годишният мъж е освободен, съобщи пред медиите полицейски говорител, цитиран от Франс прес. Задържането му обаче предизвика реакцията на бразилското правителство, тъй като Миранда е с бразилски паспорт. В Бразилия са загрижени от ареста му, тъй като интимният партньор на Грийнуолд е държан в изолация на лондонското летище в продължение на часове, без обяснение и без да му бъдат повдигнати обвинения.

 

След инцидента „Гардиън” съобщи, че британските сили за сигурност са иззели всичката електроника, която Миранда е носел у себе си, включително мобилния му телефон и лаптоп. Бразилецът бил разпитан в отсъствие на адвокат. Действията на британските власти предизвикаха негативна реакция от правозащитни организации като „Амнести интернешънъл”.