Това е една от евентуалните мерки, ако капацитета в специализираните домове бъде запълнен

Възможно е част от заловените по границата нелегални имигранти да бъдат настанени в частни жилища при запълване на капацитета на специализираните домове. Към момента все още има свободни места, но до дни те вероятно ще бъдат запълнени. Повечето от настанените са сирийци.


Алма е една от 269-тимата, настанени в специалния дом в Любимец. Тя е пристигнала в България от Сирия заедно със съпруга и 3-годишната й дъщеря.


В Сирия положението е много лошо. Там не може да се живее. Моето семейство – чичо ми, леля ми и много други близки хора загинаха. Вече нямам никого в Сирия. Много хора загинаха, само преди 10 дни имаше химическа атака, а сега се говори, че Америка ще нападне”, обяснява Алма.


Алма е избрала да дойде в България, защото парите за такси на каналджиите й стигнали само до тук. Иска да получи статут на бежанец, да си намери работа и да заживее спокойно.


В момента в центъра за временно настаняване в Любимец има едва трийсетина свободни места, при положение, че само за последното денонощие на границата са заловени 52 нелегални имигранти.


„Случаите на настаняване на чужденци са нараснали почти по 5 в сравнение с миналата година. Пет пъти по-високо настаняване”, информира главен инспектор Красимир Иванов – началник на дома в Любимец.


Освен че в домовете може да се пристъпи към настаняване на палатки, от МВР имат и друг вариант – да настаняват чужденците в частни домове. Заради завишения в пъти брой на бежанците по границата с Турция са увеличени мерките за сигурност.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов