Те обаче искат още промени в закона и още правомощия за служителите си

Частните охранителни фирми са доволни от закриването на полицейския СОД, но искат още промени в закона и още правомощия за служителите си. Фирмите настояват охранителите да имат право да задържат обирджии и крадци, както и да се въведат професионални стандарти за работа. 


Частните охранителни фирми отбелязват 11 години от съществуването си на българския пазар. Първият голям подарък, който получили по случая е фактът, че Цветлин Йовчев взе решение да закрие полицейския СОД и така на пазара остават само частните фирми.


Освен, че МВР ще изтегли хората си от охраняването на домове, офиси, сгради и вили, се оказа, че ще поиска помощ и подкрепа именно от частните фирми


Според охранителите обаче са наложителни още много промени в закона, защото в момента частните фирми са нещо като посредник между пострадалите хора и полицията. Те нямат право да арестуват, да отцепват район или да разследват. Могат само да сигнализират в МВР, че някъде е извършен обир. Искат обаче да могат поне да арестуват . 


Дали ръководството на МВР ще удовлетвори тези искания на частните охранители – предстои да видим в новия парламентарен сезон. 


Още по темата гледайте във видеото.