Управляващи и опозиция отново се скараха

Дълъг парламентарен контрол в петък. Премиерът и 13 от неговите министри трябваше да отговарят на над 70 въпроса от това, как ще се харчат европари до протестите, бежанците и АЕЦ Белене.

 

Депутатите започнаха със сходно мнение, че парите от еврофондовете са недостатъчни. Причините обаче разпалиха спор.

 

„Правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите в Брюксел за следващия финансов период на ЕС с голяма торба обещания. Стана ясно, че след преговорите се завърна с много по-малко ангажименти от ЕС, заяви Сергей Станишев. 

 

„Да ви кажа как се водеха съвети по 36 часа. В 5 часа сутринта дамите молеха да отидат да си оправят външния вид. За първи път се гледаше бюджет, в който не се дават повече”, отговори Бойко Борисов.

 

„Спомняте ли си месец април 2011 година, когато един министър триумфално се завърна от Брюксел с обяснението, че за българските магистрали за следващия планов период са осигурени 2 милиарда и половина евро. Истината е, че никой не ни е обещавал такива пари, никой повече не бива да си го позволява”, заяви Димчо Михайлевски от „Коалиция за България”. 

 

„Това, което ние направихме, то се вижда. И затова сме отново първа политическа сила, а вие не сте", заяви още Бойко Борисов.

 

"Да, ние сме трета политическа сила, но трета през целия преход", отговори Йордан Цонев от ДПС. 

 

Борисов се обърна към Димчо Михайлевски.

 

"Когато по важни теми се започва с думите, че някой спал, а в същото време го казва, човек, който е доказано мързелив, не мога да приема, че така трябва да се работи", заяви Борисов.

 

Изостреният език в залата предизвика нова престрелка, този път между свои. Таско Ерменков от "Коалиция за България" се обърна към заместник-председателя на НС Мая Манолова, че е допуснала изказването на Борисов. 

 

Въпреки споровете и обидите управляващи и опозиция за втори пореден ден натиснаха заедно зеленото копче и единодушно одобриха - до два месеца да изслушат доклад от вицепремиера Зинаида Златанова как ще се харчат 15 милиарда евро през следващите 7 години.