Премиерът не вижда терористична заплаха в бежанската вълна

Пламен Орешарски смята, че вълната от сирийски бежанци не носи терористична заплаха за България. По думите му повишеният риск заради ситуацията в Сирия не се отнася само за нашата страна, а за целия регион, включително за икономиката на страните в него.

 

Капацитетът на България за прием на бежанци вече е надхвърлен, заяви премиерът в ефира на „Дарик”. Само сирийските граждани, които за заловени на границата, надхвърлят 2 000, а като цяло бежанците у нас са около 4 000, посочи Орешарски.

 

Министър-председателят не отговори в конкретика на въпрос за евентуално участие на България във военна операция срещу режима в арабската страна. „Ще дадем нашия принос, за да предотвратим използването на химическо оръжие, където и да било по света, и от когото и да е”, отбеляза само премиерът.

 

Пламен Орешарски коментира и темата „Делян Пеевски” – „Вече започва да ме забавлява”, каза той в предаването „Седмицата”. По думите му тя не е номер едно в дневния ред на обществото, но има определени кръгове, които я поддържат. „Не вярвате, че разделението в обществото ни дойде от само себе си, нали”, попита риторично той.

 

„Програмата и мерките, които правим, са насочени към един нормален мандат. А това обществото какъв мандат ще ни отпусне е друга теза”, коментира още премиерът.