По думите му разяснения по „Белене” трябва да дава Бойко Борисов

Арбитражното производство и всяка информация, свързана с него, не може да се ползва безотговорно и непремерено публично. Такава е препоръката на НЕК и адвокатското дружество „Уайт енд Кейс”.

 

Това обяви енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. Той обясни лаконичните си отговори с думите, че е голяма отговорност, която се поема при публични изявления до приключване на съдебното производство.


Стойнев каза, че са предприети мерки за защита интересите на НЕК. „Става въпрос за експерти от всички политически сили, които са участвали в подготовката на проекта АЕЦ „Белене”, уточни енергийният министър.


Той обясни, че има отправени покани за разяснения по „Белене” към Бойко Борисов, към Трайчо Трайков, към Делян Добрев и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти.


Стойнев беше категоричен, че размахването на кореспонденция и изваждането на факти извън контекста, е вредно и не помага на българската страна.


„Няма как да избегна политическия умисъл в изнесената днес информация. Кое е по-важно за ГЕРБ – отстояването на интересите на българската страна или използването на казус с цел трупане на дивиденти?”, попита Стойнев и призова да не се нагнетява повече напрежението по казуса.

 

В същото време стана ясно, че ГЕРБ сезира главния прокурор, че България може да загуби арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от пресцентъра на партията на Бойко Борисов.