Минималната работна заплата може да се вдигне догодина

Крачка назад направи правителството за следното - данъчното облекчение за млади семейства с ипотека все пак ще остане и догодина. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Няма да бъде отменян, обаче и данък „лихва”, както беше обещано предизборно.

 

Другите страни в социалните преговори - синдикатите настояват да се върне семейното подоходно облагане и необлагаемият минимум, а работодателите са против увеличаването на  осигурителния праг и минималната заплата.

 

Като цяло не беше постигнат консенсус по предложените законопроекти. Синдикатите продължават да искат социалните мерки да се увеличават, вместо да се орязват. Настояват още догодина да се върне семейното подоходно облагане - да се въведе и необлагаем минимум - иначе казано – онези, които получават най-ниски заплати да не плащат данъци.

 

По думите на финансовия министър Петър Чобанов няма да има необлагаем минимум. Но пък младите семейства с ипотеки могат да се надяват, че преференциите които имат в момента ще се запазят. Ако данъчните облекчения за тях отпаднат това означава средно 400 лева повече за данъци. До зачеркването на тази данъчна преференция се стигна, след като Европа ни предупреди, че ще ни съди - защото облекчението не важи за чужденци.

 

„Като цяло сме готови да обмислим подобряването и разширяването й и включването на чужденци. Не съм сигурен, че няма да отпадне но може и да не отпадне”, каза министър Чобанов.

 

И въпреки, че миналата година при въвеждането на данък лихва управляващите от БСП се обявиха категорично против идеята, засега този данък остава.

 

Макар че още миналата седмица финансовият министър обяви, че застава зад идеята за увеличение на минималната работна заплата, ако синдикати и работодатели постигнат консунсус - изгледи това да стане засега няма. „Ще видим засега не знаем, но виждаме възможност за увеличение от догодина”, отбеляза Петър Чобанов

 

Със сигурност догодина по-нисък данък ще се плаща за колите, които замърсяват по-малко, а онези които са на метан трябва ще плащат поне 30 стотинки повече заради 500% скока на акциза.

 

Повече за резултатите от тристранния съвет ще научите от видеото.