Тя не съжалява за решението си, тъй като според нея роялът бил неизправен и опасен

Директорката на „Детски и младежки център” - Димитровград, която разпореди разглобяването и изнасянето на ценен роял, е подала оставка. Музикалният инструмент от международно известната марка „Блютнер” беше изнесен на дъски от сградата на общинското предприятие, след като години наред е бил безстопанствен.


Разглобеният и изнесен от сградата на „Детски и младежки център” в Димитровград роял е бил  там повече от 13 години. Според директорката той не е бил изправен и е бил опасен за децата, тъй като тежал над тон и бил нестабилен. Изваждането му цял от сградата обаче било невъзможно.


„Той беше решен не да бъде нацепен, а да бъде разглобен и той беше  разглобен. Сега разбирам, че при разглабянето има нанесени повреди и щети, но нашата идея беше той да бъде изнесен, обясни управителката на центъра – Христина Ташева.


След като в социалните мрежи настана истинска истерия за съдбата на рояла, от община Димитровград, към която е детският и младежки център, са поискали писмени обяснения и след разговор с директорката днес, тя е подала оставка.

 
Кметът на Димитровград - Иво Димов също коментира случая:


„Притеснява ме, че първо този роял не е заведен в активите на „Детски и  младежки център”. Разбира се това е отговорност , която е била и на предишните управители, но сегашният управител като такъв би трябвало да заведе в активите си този роял и другото, което ме притеснява е, че не е потърсено разрешение или становище от по-висшестоящ.” 


Христина Ташева обаче отбеляза, че за нея нямало логика да бъде зачислено нещо, което не работи и допълни, че от самото й постъпване на работа имало идея въпросният роял да бъде изнесен максимално бързо.


Управителката на центъра не съжалява за решението си, защото според нея в този си вид роялът е бил много опасен за децата. И въпреки че не носи юридическа отговорност, тя е решила да напусне работа.


Заради историята с рояла Комисията по култура към Общинския съвет в Димитровград утре, 25-и септември, ще заседава извънредно, за да реши какви мерки могат да бъдат взети, за да се открият и запазят и други ценни музикални и художествени вещи в града. 


Репортер: Димитър Иванов