Компанията “Бостън дайнамикс” разработи и машина, която тича с над 25 км/ч.

Хуманоидният робот „Атлас”, разработен за американските военни, направи поредната крачка напред в своята маневреност. Машината на компанията "Бостън дайнамикс" копира по уникален начин способността на човек да пази баланс при удар.

 

150-килограмовият хуманоид вече умело крачи по пресечен терен. Освен това машината има перфектен вестибуларен апарат и може да пази равновесие при силен страничен удар.

 

Друг робот пък наподобява магаре. Проектиран е да пренася товари и отново разработен за нуждите на американската военна машина. Последните подобрения в технологията на "Дивата котка" позволяват роботът да тича със скорост 26 км/час и да прави елегантни завои в зависимост от средата.

 

Целта и на двете машини на Американската агенция за технологични разработки в сферата на отбраната е да заместят човека в ситуации на криза или при опасни военни операции. Критиците на проекта се опасяват, че дивата котка може да влезе в редиците на полицията със задача да преследва хора.

 

Постиженията на хуманоида "Атлас" ще бъдат оценени в края на тази година, когато специалисти ще поставят пред машината поредица от осем предизвикателства.