Минималистите ни предизвикват да се отървем от всичко ненужно и да дадем повече пространство на себе си

Живеем във време, в което вещите, които притежаваме, са гарант за нашия социален статус. Те ни осигуряват възможността да бъдем част от дадена общност, да придобием по-голям авторитет, да намерим нови приятели и съмишленици, да се чувстваме по-богати – в пряк и преносен смисъл… Колкото повече, толкова повече и толкова по-хубаво! Без съмнение вещите значат много за голяма част от хората днес, но има ли алтернатива на всичко това? Разбира се, след като и всяко действие има свое противодействие.


Отговорът е минимализмът. В основата на течението стои идеята „по-малкото е повече, повече е по-малкото” или иначе казано - максималната пестеливост на средства. Откриваме го в изкуството, особено визуалното, в дизайна и архитектурата, дори в музиката и литературата. 


Интересното в случая е, че минимализмът придобива все по-голяма устойчивост и в ежедневието на хората. Добър пример за това дават Джошуа и Райън, по-познати като Минималистите (The Minimalists). В едноименния си сайт двамата споделят своята гледна точка за това как да водим по-смислен живот с по-малко вещи в живота си. Те учат своите над 2 милиона читатели, че не вещите, а хората трябва да бъдат обичани, докато вещите трябва да бъдат просто използвани, както и че спомените ни не са в нещата, които притежаваме, а в самите нас. Двамата минималисти ни учат да не робуваме на вещите и място в живота ни да намира само онова, което наистина има смисъл. Те обвързват вещите с времето, здравето и много други човешки ценности, които често биват пренебрегвани в името на Тяхно Величество Вещите. За да достигнат посланията им до повече хора, Джошуа и Райън обобщиха "веруюто си" в книгата „Всичко, което остава” (“Everything that remains”). Освен това, през 2014 г. двамата подготвят турне из сто града в САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и Австралия. По-малко турне имаше и през 2012/2013 г., което бе посетено от над 4000 души в 51 града, през които премина.


И това не е всичко. Джошуа и Райън предлагат на всички да се включат този октомври в тяхното голямо предизвикателство - "Играта на минималиста". Идеята – предложете на приятел или роднина да се състезава с вас. В рамките на месеца всеки от вас трябва да се отърве от едно нещо на първия ден от месеца, от две – на втория, от три – на третия и т.н., до 31 неща в последния ден от октомври. Или иначе казано - от 496 неща.

 

Огледайте се – със сигурност сте заобиколени от безброй неща, които не ползвате или които пазите за даден момент в бъдещето, който не е ясно дали ще настъпи. Дрехи, мебели, електроника, декорации, пособия – всичко става! Дарете ги, продайте ги или просто ги изхвърлете. Каквото и да решите, всяка една вещ трябва да излезе от дома, а и от живота ви, до полунощ всеки ден. В крайна сметка печели този, който издържи най-дълго. Печелите и бонус точки, ако играете с повече от един човек.


Оказа се, че дори и в България има хора, които са приели присърце идеята и се състезават – преди всичко със самите себе си, проверявайки докъде стига тяхната привързаност спрямо вещите. 


Кои са те, с какво са се разделили до момента и в кой момент им е било най-трудно – вижте ТУК и ТУК.

 

Текст: Миалена Халваджийска