Министър Таня Андреева разкри мотивите си за отстраняването на шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Държавата загърби 160 деца с левкемия като нито Здравната каса, нито Министерството на здравеопазването поема тяхното лечение, съобщава един от ежедневниците.


По думите на здравния министър Таня Андреева, която гостува в „Здравей, България”,  действително става въпрос за медикамент, който никой не заплаща


„Това е проблем от 2009 г. и от тогава се търсят възможности държавата да поеме лечението на тези деца. Проблемът е, че фирмата не е дала цена на лекарствата. Предполагам, че до края на следващата седмица фирмата трябва да даде цена, а ние след това максимално бързо ще започнем да търсим средства, за да ги поемем”, обясни д-р Андреева.


Във връзка с тежкия случай на двегодишно детенце, което има тумор и на което са му отказани средства за провеждане на курс по химиотерапия в чужбина, министър Таня Андреева, видимо разстроена от репортажа, обясни, че причината за това са правилата на Фонда за лечение на деца в чужбина. В конкретния случай са отказани средства, тъй като даденото лечение може да бъде реализирано и в България. По този начин тези пари ще бъдат спестени за други деца в нужда, поясни министърът. Д-р Андреева се ангажира да продължи да следи случая на малката Стефани и да направи необходимото, за да бъде спасено детето.


Министърът представи и своите мотиви за отстраняване на управителя на Фонда за лечение на деца в чужбина


„Бюджетът на фонда беше разписан само за първата половина на годината. Имаше административни нарушения. За мен по-важните аргументи бяха, че деца са със забавяне на документите с повече от 130 дни. От друга страна се оказа, че там да били сключвани граждански договори без причина, на всичкото отгоре хората на тези договори са получавали допълнително материално стимулиране – нещо, което за мен не е практика.”

 

Целия разговор с министър Андреева в "Здравей, България" гледайте ТУК.