Жителите на селото могат да ползват пощенската станция два пъти в седмицата и то за по час

Жителите на брезовското село Сърнегор се вдигат на бунт днес. Поводът за недоволството им е, че са оставени без лекар и никакъв транспорт.


От месец планинското село Сърнегор, в което живеят 130 души, е напълно откъснато от света, въпреки че е само на 50 километра от Пловдив. Автобусът, който до скоро идвал сутрин, обед и вечер, вече не се движи.


При нужда жителите на малкото селце ходят километри пеш.


Село Сърнегор остава в изолация, след като фалирала автобусната фирма. Рейсът спрял. Общината в Брезово обявила конкурс, но превозвачът, който наскоро го спечелил, също се отказал да превозва хората от Сърнегор.


„Малко хора пътуват не само от Сърнегор, но и от другите села. Намалява човекопотокът към града и предполагам, че от там фирмите, които се занимават с транспорт, нямат финансов интерес”, обясни кметът на селото – Неделчо Неделчев.


90% от населението в Сърнегор са възрастни и самотни хора


„Ако ти се наложи - умираш, ако щеш - вкъщи. Каквото ще да е, какво да правим. Няма къде. Като извънземни сме, оплака се възрастна жена.


В подкрепа на тези думи разбираме, че и пощата е с намалено работно време. Така при нужда от пари, писма или вестници, жителите на селото могат да ползват пощенската станция два пъти в седмицата и то за по един час.


„Ние сме красиво село, забравено от Бога”, твърдят хората от Сърнегор и се заканват, че ако не бъде решен поне проблемът им с автобуса, спират да плащат данъци.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев