Акцията ще продължи до края на годината и ще обхване големите АГ-отделения в страната

Мониторинг на системата за превенция на изоставянето на деца от родилния дом ще извършват от Държавната агенция за закрила на детето. Проверките ще обхванат 39 АГ-отделения в цялата страна. 

 

Целта е да се установи колко бебета са родени от малолетни и непълнолетни момичета през периода от януари до септември тази година, както и броят и причините за изоставяне на новородени деца. Акцията ще продължи до края на годината и ще обхване големите АГ-отделения на територията на София-град, София област, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Враца.

 

Проверката е провокирана от наблюдаваното в последните няколко години увеличаване на броя на ранните раждания сред малолетните и непълнолетни момичета. За голяма част от децата на възраст от 0 до 3 години, отглеждани в домовете за медико-социални грижи, входът към институцията е родилното отделение. Това налага дейностите по предотвратяване на изоставянето да започват още с раждането на дете, при което има риск да бъде изоставено и настанено в институция, обясняват от ДАЗД.