Изпълнителният директор на фирмата Здравко Райчев отговори за практиката при тегленето на кредити

Първа част на разговора„Всички сме наясно, че има негативно отношение към банките и небанковите институции. Това са хора, които идват при нас да търсят информация”, заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на „Профи Кредит – България” Здравко Райчев.


Изказването му бе по повод репортаж на Нова телевизия. Припомняме, че разследване на репортера ни Вероника Димитрова установи, че при взимане на заем от „Профи Кредит” и изплащането му според срока и условията, описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа.


Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема. Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била „практиката”.


Втора част на разговораЕто и отговора на „Профи Кредит” относно подвеждащата практика на служителите си.

 

„Ние сме фирма за бързи заеми и затова процедурата е опростена максимално, за да не се разкарват клиентите ни по няколко пъти”, обясни още Здравко Райчев.


По думите му на клиентите на фирмата било разяснявано, че това е проектодоговор, с който чакат одобрение за превеждане на исканата от тях сума. Райчев дори разказа за един от сключените договори в тяхната фирма.

 

Във връзка с излъчения репортаж „Получаваш 1000, връщаш 5000 - разследване за бързи кредити” в предаването „Здравей България” на Нова телевизия от прокуратурата излязоха със съобщение на интернет страницата си:

 

„В изпълнение на правомощията си отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите” при Върховна административна прокуратура, започна проверка за законност относно обстоятелствата излъчени в предаването. Предмет на проверката е и как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед защита на държавния и обществения интерес".


Целия разговор гледайте във видеото.