Потърсихме НЕкрайното мнение на един собственик на две заведения

„Колкото повече се забранява едно нещо, толкова повече то не се спазва”. Но пък и „винаги ще има доволни и недоволни, такъв е манталитетът”. Тези две мнения, белег и за народопсихологията на нас, българите, са двете истини за забраната за пушене на закрито на един собственик на заведения в столицата. 

 

На 1 юни миналата година влезе в сила забраната за пушене на закрито. Това решение на ГЕРБ раздели обществото на две – едната част, предимно непушачи, подкрепиха решението, а другата се обявиха против. 

 

Темата е актуална и днес, след като от БСП внесоха в Народното събрание промени в Закона за здравето, които ще облекчат режима за пушене в обществените заведения. Законопроектът предлага всяко заведение да избира дали да се пуши в него, а по-големите ще могат да обособят отделни помещения.

 

Именно в тази връзка потърсихме мнението на бранша, който беше най-потърпевш от забраната. Цветан Василев е собственик на две заведения в столицата, но въпреки че поема негативите от новите правила, неговото мнение не е крайно.

 

Според него разделение трябва да има - зали за пушачи и непушачи. „Проблемът е, че няма зала, в която вентилацията да е направена добре и да не е задимено”, казва той за NovaNews.bg и добавя, че дори на заклет пушач няма да му е приятно да влезе в такава зала.

 

Василев обаче е съгласен с предложението в заведенията, където се предлага храна, да не се пуши.

 

„В Германия никъде не се пуши”, дава пример той. Но и тук въпросът е сложен. „Аз не бих разделил заведенията на такива, които предлагат храна и такива, които не предлагат, а на обекти, които имат специфика към клиентите си”, казва още предприемачът. 

 

„Смешното е, че има някаква забрана, но никой не я спазва. Това е хранилка за някого”, добави Василев. 

 

Според него не е нормално в баровете и дискотеките да не се пуши. Дава пример и с казината. „Това е място, където отиват възрастни хора, там няма деца. Защо там забраната да важи?”, попита той и добавя, че в цял свят се толерират хората, които са богати. „Те пушат пура, а тя се пуши бавно, има си табиети. И в един момент ти е забранено. Това е смешно”, казва бизнесменът.

 

По думите му икономическата ситуация в страната и забраната за пушене на закрито са свързани. „Забраната доведе до по-малко работа, а това от своя страна доведе до освобождаване на персонал”, казва Василев. 

 

Въпреки лошите последствия от забраната той твърди, че няма как да стигнем манталитета и начина на живот на европейците без да започнем отнякъде. 

 

„Практиката е показала, че се реже отведнъж. Хората бяха свикнали и го бяха приели, а сега въпросът пак се повдига и хората отново започват да се надяват, че режимът за пушене ще бъде облекчен”, допълва той.

 

Василев не вярва, че забраната за пушене на закрито ще падне. „Няма логика нещо, което вече е направено, обрани са негативите, сега да бъде върнато”, споделя той.

 

Дали до края на годината ще може да се пуши в заведенията, предстои да видим от решението на народните избраници.  Дотогава пушачите ще трябва да се съобразяват с нея и да пушат пред заведенията, а непушачите – да стискат палци режимът да не бъде облекчен. 

 

Автор: Виолета Иванова