Несигурността и слабото търсене са сред обичайните заподозрени

Понижение на общия показател на бизнес климата у нас отчетоха през октомври от Националния статистически институт. Спадът за месеца възлиза на 2,1 пункта спрямо равнището от септември.

 

Движение надолу е регистрирано по отношение на бизнес климат в промишлеността – 4,6%. Резултатът е следствие от по-резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

 

Скромно подобрение има при производствената активност, предаде БГНЕС. Очакванията за дейността през следващите три месеца обаче са по-неблагоприятни.

 

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на промишлените предприятия. Предприемачите в сектора очакват запазване на продажните цени през следващите три месеца.

 

Националната статистика регистрира запазване на нивото на бизнес климата в строителството. Според мениджърите в бранша се наблюдава намаление на активността. Неблагоприятни остават прогнозите за следващите три месеца. Регистрира се увеличение в броя на клиентите със закъснения в плащанията.  

 

Основни пречки за развитието на строителството са несигурната икономическа среда, финансовите проблеми, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, констатират от Националния статистически институт.